U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 Vandaag maak ik mij geen zorgen

 Vandaag maak ik mij niet kwaad,

 Vandaag verdien ik mijn geld eerlijk,

 Vandaag eer ik mijn leraren,

 Vandaag ben ik dankbaar voor alles wat leeft

De vijf Reikiprincipes

Usui Reiki Rhyoho werd door Japanner Mikao Usui ontwikkeld. Hij omschreef zijn heelmethode als ‘zijn weg naar geluk, harmonie en geestelijke ontwikkeling’.
Reiki kent vijf basisprincipes die je er op wijzen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Jouw handelingen hebben consequenties op jouw eigen leven en de rest van de wereld.  Als je leeft naar deze vijf principes en ze in de praktijk kan brengen zal je de universele energie nog beter kunnen ervaren. De vijf principes van Reiki zijn:

  1. Juist vandaag, maak je niet kwaad.
  2. Juist vandaag, maak je geen zorgen. 
  3. Eer je ouders, je leraren, je buren en tel je talrijke zegeningen. 
  4. Verdien je brood op een eerlijke manier.
  5. Wees goed voor elk levend wezen. 

(1) Wanneer je jouw woede kan beheersen zal er vrede zijn in lichaam en geest. Hierdoor zullen jouw gedachten helder zijn en het lichaam ontspannen.

Meestal is het effect van het uiten van ergernis of boosheid niet dusdanig, dat het probleem wordt opgelost. Integendeel: door flink te razen en te tieren wordt het probleem vaak erger. Verder worden anderen dan weer boos op jou en zo houdt het een het ander in stand. Wanneer u boosheid voelt opborrelen, vraag jezelf dan eens af wat deze kwaadheid jouw brengt. Meestal is het weinig positiefs en een verspilling van energie. Deze energie had je ook voor iets anders, meer constructievers kunnen gebruiken.

(2) Zodra we ons zorgen maken verschuift onze focus naar het negatieve. Hierdoor is het lastig goede gedachten vast te houden. Zorgen brengen angst met zich mee en blokkeren emoties en hoop voor de toekomst.  Je zorgen maken kan zelf leiden tot het manifesteren van datgene waar je je zorgen over maakt.

Focus je op de mogelijkheden die er wel zijn, in plaats van op mogelijke blokkades. Hierdoor zal je positieve energie krijgen en je een stuk geruster voelen.

(3) Als je dankbaar bent voor al de zegeningen die het leven rijk is brengt je vreugde naar lichaam, ziel en geest. Zelf de kleinste dingen die het leven aangenaam maken zijn het waard om stil te blijven staan met dankbaarheid.  Richt je op die dingen die je ook graag in je leven wilt manifesteren. Hierdoor zal je steeds meer open voor de manifestatie daarvan en hebben ze meer kans om te groeien en werkelijkheid te worden.

Waardeer alle liefde, vriendschap en hartelijkheid die je ontvangt van de mensen in jouw omgeving. Luister naar hun lessen om zo te groeien in jouw leven. Als je dankbaar bent voor alles wat op je pad komt, accepteer je ook de moeilijke dingen in het leven en accepteer je de verantwoordelijkheid om daar iets van te leren.

(4) Zorg voor jouw levensonderhoud in een eerlijke en gewetensvolle manier. Hierdoor groeit jouw zelfrespect en het respect dat andere voor jou hebben. Met toewijding of met liefde werken voegt veel toe aan wat je doet.

Bedrog en misleiding zorgen voor slechte gevoelens en een slecht karma. Dit zal jouw spirituele groei in de weg staan.

(5) Vriendelijkheid en warmte is een prachtig cadeau om aan de ander te geven. Het gaat om vriendelijkheid op drie niveaus: in gedachten, woord en daad. Heb mededogen voor iedereen om je heen en waardeer hun aanwezigheid. Als je vriendelijk bent, zorgt dat er voor dat je zelf ook vriendelijker wordt benaderd. Niet voor niets is er het spreekwoord: ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Door je grootmoedig op te stellen zal je meer kunnen genieten van het leven. Dit betekent ook waardering voor problemen en uitdagingen van het leven. Van tegenslag kunnen leren hoe we kunnen veranderen, ontwikkelen en groeien.